Nabestaanden

 

“Zo oud als de mens op aarde, is er ervaring met het verlies van een geliefd persoon aan de dood. Wat het mysterie van verlies en rouw werkelijk omvat wordt slechts onthuld aan hen die het meemaken. Voor wie een partner verliest geldt dat het ‘oude leven’ voorgoed is verdwenen en dat de situatie niet kan worden gefikst. Voor iedereen geldt dat men zelf verandert door deze ervaring.

Wat dit werkelijk betekent is niet gemakkelijk te bespreken. De bandbreedte van rouw blijft daarmee voor anderen grotendeels verborgen en niet te begrijpen.
Wat anderen hier over zeggen

Het verlies heeft vaak ook grote gevolgen voor de toekomst. Veel voorkomende gevolgen van verlies van een partner zijn verlies van werk, financiële problemen, verlies van contacten met familie en/of vrienden, moeten vinden van een nieuwe woonplek, sociale isolatie, fysieke problemen en minder geestelijke scherpte. Vorm geven aan een nieuwe toekomst is geen lineair proces en komt niet altijd tot stand.
Rouwen blijft een ingrijpende gebeurtenis, door sommigen zelfs beschreven als een traumatische gebeurtenis.

En toch…Menszijn is kwetsbaarheid en kracht tegelijk.

Voor vrouwen na het 2e jaar van overlijden van hun partner heb ik een seriebijeenkomsten ontwikkeld die de mogelijkheid geeft diepgaand te kijken naar verlies, verdriet, en rouw. De bijeenkomsten brengen eer aan de partner, eer aan de relatie en eer aan de persoon zelf. En zijn gericht op het vorm geven aan een nieuwe toekomst.

Leren omgaan met diep verdriet is iets anders dan erover heenkomen.
Rouwen is een natuurlijk proces, maar een leven leven dat door het verlies van een geliefde totaal is veranderd vraagt om vaardigheden in het leren omgaan met de pijn en de fysieke moeilijkheden.
Dit is een programma met bouwstenen op wetenschappelijke grond, voor het ontwikkelen van die vaardigheden. Door iemand die dit heeft bestudeerd en ook zelf heeft doorleefd.

Voor ondersteuning in de eerste twee jaar is individuele ondersteuning mogelijk.

Zie ook het verhaal hierover op de website van het ministerie van VWS:
https://www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven/tijd-heelt-niet-alle-wonden-rouwen-is-een-werkwoord/

Luister naar een geluidsfragment :

 

Over Margreeth:
Zij is pionier op het gebied van de aanvullende gezondheidszorg. Eerder ontwikkelde zij een programma voor naasten van kankerpatiënten. Ze begeleidde talloze vrouwengroepen in het land. Een speciaal mantelzorgprogramma  “Een zorgeloze dag”.kwam daar in 2011 bij.
Ook het nieuwe programma dat aandacht geeft aan verlies, verdriet & rouw is met grote zorg ontwikkeld. De wetenschappelijke basis voor haar programma komt van leraren verbonden aan instituten als Berkely University, Standford University e.a. Margreeth rondt hiermee een intensieve internationale 2-jarige opleiding af. Zij heeft zich o.m verdiept in trauma en traumatische gebeurtenissen, de effecten daarvan voor het brein en het lichaam en effectieve methodieken tot heling.
Ook begeleid ze individuele particulieren met een terminale ziekte of hun partner; op verzoek van henzelf, familie of werkgever.
Margreeth is zelf nabestaande. 13 jaar stond zij haar echtgenoot bij in de reis met kanker. Hij overleed begin 2014.