Nabestaanden ondersteuning

 

“Zo oud als de mens op aarde, is er ervaring met het verlies van een geliefd persoon aan de dood. Wat het mysterie van verlies en rouw werkelijk omvat wordt slechts onthuld aan hen die het meemaken. Voor wie een partner verliest geldt dat het ‘oude leven’ voorgoed is verdwenen en dat de situatie niet kan worden gefikst. Voor iedereen geldt dat men zelf verandert door deze ervaring.

Wat dit werkelijk betekent is niet gemakkelijk te bespreken. De bandbreedte van rouw blijft daarmee voor anderen grotendeels verborgen en niet te begrijpen.
– Zie hier een TED-talk
Zie hier een video interview over mijn persoonlijke ervaring
– Een interview uit het boekje “De kracht van contact”.
Artikel website Ministerie VWS
  de bandbreedte van  rouw
– Wat anderen opmerken

Het verlies heeft vaak ook grote gevolgen voor de toekomst. Veel voorkomende gevolgen van verlies van een partner zijn verlies van werk, financiële problemen, verlies van contacten met familie en/of vrienden, moeten vinden van een nieuwe woonplek, sociale isolatie, fysieke problemen en minder geestelijke scherpte. Vorm geven aan een nieuwe toekomst is geen lineair proces en komt niet altijd tot stand.
Rouwen blijft een ingrijpende gebeurtenis, door sommigen zelfs beschreven als een traumatische gebeurtenis.

En toch…Menszijn is kwetsbaarheid en kracht tegelijk.

Voor vrouwen na het 2e jaar van overlijden van hun partner heb ik een seriebijeenkomsten ontwikkeld die de mogelijkheid geeft diepgaand te kijken naar verlies, verdriet, en rouw. De bijeenkomsten brengen eer aan de partner, eer aan de relatie en eer aan de persoon zelf. En zijn gericht op het vorm geven aan een nieuwe toekomst.

Leren omgaan met diep verdriet is iets anders dan erover heenkomen.
Rouwen is een natuurlijk proces, maar een leven leven dat door het verlies van een geliefde totaal is veranderd vraagt om vaardigheden in het leren omgaan met de pijn en de fysieke moeilijkheden.
Dit is een programma met bouwstenen op wetenschappelijke grond, voor het ontwikkelen van die vaardigheden. Door iemand die dit heeft bestudeerd en ook zelf heeft doorleefd.

Voor ondersteuning in de eerste twee jaar na het verlies zijn individuele sessies mogelijk.

Over Margreeth:
Mijn werk is ontstaan uit jaren van praktische ervaring in organisaties waarin ik leiding gaf en de bedrijfsvoering deed. Door persoonlijke omstandigheden heb ik mijn focus verlegd. Eerst gericht op gezondheid en welzijn, later door ontwikkeld naar trauma en traumatische gebeurtenissen zoals verlies en rouw. En de effecten daarvan voor het brein en het lichaam en effectieve methoden voor heling.
Dit nieuwe aanbod is gestoeld op wetenschappelijke kennis, mijn theoretische kennis is up to date; Ik heb net een 2-jarige Internationale op wetenschap gestoelde opleiding afgerond. En ik ben zeer gemotiveerd om mensen in aangrijpende situaties handvatten te reiken die welzijn, gezondheid en relaties ondersteunen.
Het aanbod is een aanvulling op mijn werk als Mindfulness trainer in categorie I.
Mindfulnesstrainingen worden door veel zorgverzekeraars vergoed.
Ook begeleid ik individuele particulieren met een terminale ziekte of hun partner; op verzoek van henzelf, familie of werkgever.
Margreeth is zelf nabestaande. 13 jaar stond zij haar echtgenoot bij in de reis met kanker. Hij overleed begin 2014.